Kunst in de openbare ruimte

 

Jongen op ram: Nieuwstadt

 

Een kunstwerk van Frans Cox (Maasniel 1917 – Roermond 1997)

Een kind rijdend op de rug van een ram (sterrenbeeld van burgemeester Willeme) symboliseert de groei van het kind, ook door het ontvangen van onderwijs.
Het werd opgedragen aan P.M. Willeme, burgemeester van Nieuwstadt in de periode 1966-1972. In  1973 werd het geplaatst aan de Susterderweg (Burg. Willeme scholen)
Een nieuwe plek vond de Jongen op Ram in 1995, toen het verhuisde naar de Schoolstraat (basisschool Burgemeester Willeme).
In 2015 is het daarna verplaatst naar het Burgemeester Willemeplein, tevens de plek van de nieuwe basisschool die ook zijn naam draagt.
Foto Leo Kornips

 

 

Koraal: Ambachtsschool Kerkveldsweg West in Echt


Een kunstwerk in beton van de kunstenaar Piet Killaars. (Tegelen 1922 – Maastricht 2015)

Het dateert uit de periode 1968 – 1970, waarin Piet Killaars niet meer streeft naar vormen uit de leefwereld, maar zuiver plastisch te werk gaat. In 2014, toen het schoolgebouw werd omgevormd tot een wooncomplex ondernam Jos Meeuws actie voor het behoud van het kunstwerk, dat door weer en wind was aangetast. Samen met de kunstenaar maakte het gemeentebestuur een plan voor een opknapbeurt en zocht men naar een mogelijk nieuwe locatie. Uiteindelijk kwam “het koraal” na een grondige restauratie weer op zijn oorspronkelijke plek terug. Piet Killaars heeft de herplaatsing jammer genoeg niet meer kunnen meemaken. Het kunstwerk geeft op monumentale wijze maat aan de open ruimte vóór het historische gebouw.
In aluminium is het koraal in het klein te bewonderen in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.
Foto Leo Kornips

 

 

Fille de la Charité: Salvatorplein Susteren

 

 

Een kunstwerk in roestvrij staal van de kunstenaar Huib Heijnen uit Susteren

Door de bevolking van Susteren aangeboden aan de zusters “Dochters der Liefde”, bij gelegenheid van het 100 jarig verblijf van de zusters in Susteren (1902 – 2002)
Uitgebeeld, een zuster op weg naar de kerk, kijkend naar de torenspits. De zuster wordt symbolisch weergegeven in kenmerkend habijt voor de orde, met bef en “vliegkap”.
Doordat de voeten ontbreken krijgt het geheel een zwevende indruk.
Foto Leo Kornips