Uitreiking Cultuurprijs Echt-Susteren 2023

Op zondag 7 april reikte wethouder Pustjens de gemeentelijke cultuurprijs 2023 uit tijdens een stemmige en drukbezochte bijeenkomst in het gemeenschapshuis van Nieuwstadt. De organiserende Stichting Kunst- en Cultuurraad heeft besloten, de jaarlijkse prijsuitreiking te laten plaatsvinden in de woonplaats van de vorige prijswinnaar. Deze winnaar, de Stichting Tiba zorgde voor een mooi ingerichte zaal en voor de benodigde assistentie. Muziekensemble “Roomservice” verraste met hun eerste optreden.

De voorzitter van de Kunst- en Cultuurraad, Ad Gijzels, opende en sprak zijn waardering uit voor de vele vrijwilligers, die voor zo’n kleurrijk cultureel aanbod in Echt-Susteren zorgen. Hij riep de overheden op, cultuur te blijven steunen, omdat cultuur een basisbehoefte is voor het gemeenschapsleven.

Wethouder Pustjens gaf aan, die woorden ter harte te willen nemen. Hij verraste Ad Gijzels vervolgens met de gemeentelijke plaquette, toegekend door het College van Burgemeester en Wethouders voor zijn reeds 18 jaren inzet en betrokkenheid bij de cultuur in Echt-Susteren.

Na een muzikaal intermezzo gaf de verraste voorzitter het woord aan de juryvoorzitter van de Cultuurprijs, de heer Peer Boselie.

Deze prees de vijf genomineerden, die allen de prijs verdienden. Een lastige opdracht.

Carnavalsvereniging de Peerlinke uit Illikhoven – Vissersweert werd de uiteindelijke winnaar.

De motivatie van de jury:

“In een gemeenschap van nog geen 140 mensen een carnavalsvereniging (of welke vereniging dan ook) niet alleen 66 jaar lang overeind houden, maar daadwerkelijk levend houden en levensader van de gemeenschap laten zijn, tijdens carnaval, maar ook daarbuiten, een vereniging die creatief met de tijd meegaat, die daadwerkelijk het cement in de kleine samenleving van Illikhoven en Vissersweert is, die in een tijd dat er in de kernen geen café meer was nog in staat bleek overeind te kunnen blijven is grandioos. Een voorbeeld dat cultuur in kleine kernen dragend kan zijn. Of zoals verzoeker schreef: hun verbindende factor, eigenlijk hun complete zijn”.

De juryvoorzitter besloot. “De andere genomineerden wees trots op jezelf, op anderen op elkaar” Ieder van jullie had kunnen winnen! Als jury zullen we steeds een eerlijke en integere afweging maken.