Twee winnaars aan het woord: Cultuurprijs Echt-Susteren

WINNEN CULTUURPRIJS STIMULEERT SAMENWERKING

Met tweemaal koffie met appeltaart, tweemaal ’Et Zwingelke prominent op tafel en twee trotste winnaars aan het woord wordt het een leuk en interessant dubbelinterview.
Voor de ene was de Cultuurprijs een onverwachte, maar ook een aangename verrassing. Voor de andere een enorme bevestiging en steunpilaar.
Margriet Wijnen, voorzitter van Zanggroep Mes Amis uit Koningsbosch (winnaar 2019) en Angelique Philips, secretaris Stichting Tiba uit Nieuwstadt (winnaar 2022)
praten over het winnen van de Cultuurprijs, gedeelde passies en de huidige bijzondere samenwerking.

Over een kleine maand is het zover: op 7 april a.s. vindt de uitreiking plaats van de 9e Cultuurprijs van gemeente Echt-Susteren en ditmaal in Nieuwstadt.
De Cultuurprijs was een initiatief van de voormalige Klankbordgroep Cultuur Echt-Susteren, die enkele jaren geleden overging naar Stichting Kunst en Cultuurraad.
Omdat die eerste cultuurprijs alweer 10 jaar geleden werd uitgereikt aan de vrijwilligers van Museum van de Vrouw in Echt, zou dit jaar de prijs voor de 10e maal uitgereikt worden, maar helaas heeft corona een jaar prijsuitreiking opgeëist.

In de gemeente Echt-Susteren vindt een rijke diversiteit aan cultuurbeoefening plaats, waarvan de 9 Cultuurprijswinnaars o.a. hoofdvertegenwoordigers zijn.
Behalve aan stichtingen en verenigingen is de prijs ook uitgereikt aan individuele cultuurbeoefenaars, zoals Lei Hannen (2015), Piet Aben (2016), Annie Schreuders-Derks (2017) en Hennie van de Steeg (2018).
In 2021 werd Stichting O.L.Vrouw van Schilberg verrast met deze fel begeerde prijs.
Belangrijk daarbij is ook om aandacht te besteden aan alle genomineerden door de jaren heen, die de prijs net hebben misgelopen. Sommigen van hen zijn zelfs meerdere malen genomineerd
en ook zij maken in de toekomst een serieuze kans om er alsnog met de prijs van door te gaan.

Het winnen van de prijs laat de winnaars bepaald niet ongeroerd. Zo gaan 2 cultuurprijs-winnaars volop met elkaar samenwerken om een mooie theaterproductie tot stand te brengen. In een duo interview lichten Margriet en Angelique, hun huidige samenwerking vol enthousiasme toe en blikken terug op het winnen van ’Et Zwingelke.

Angelique Philips:

“Stichting Tiba in Nieuwstadt is een non-profit organisatie gevestigd in het Gemeenschapshuis Nieuwstadt. Bij ons speelt VERBINDING onderling een grote rol, daarom ook de grote letters ‘SAMEN’ in de voortuin van het Gemeenschapshuis. Deze letters zijn tot stand gekomen door onze deelname aan het Sjarabangproject in het jubileum jaar.
Inmiddels bestaan we al 22 jaar en hebben we in de loop der jaren veel activiteiten verricht zoals o.a. het opvoeren van Beleeftheater Café René, vele maatschappelijke evenementen en natuurlijk ’t PASSIE verhaol waarvoor we de cultuurprijs gewonnen hebben. Tijdens dat evenement, ’t PASSIE verhaol, is ook het eerste contact ontstaan met Mes Amis”.

Margriet Wijnen:
“Inderdaad, enkele van onze leden hebben meegezongen in het koor van dit mooie evenement. Het was een warm bad waar we instapten en vanaf het begin was het duidelijk dat hier een vriendschap ging ontstaan, ondanks dat onze twee organisaties best ver uit elkaar staan. Zangroep Mes Amis is een gemengd koor uit Koningsbosch, dat inmiddels alweer 51 jaar bestaat en in al die jaren een veelzijdig repertoire heeft opgebouwd. Ooit opgericht als jongeren koor, maar inmiddels een volwassen vereniging die niet meer weg te denken is oppe Boesj.
Ik denk dat ons koor het beste als VEERKRACHTIG omschreven kan worden. We hebben ons in al die jaren ontwikkeld en weten aan te passen. Dat maakt allerlei initiatieven voor ons koor mogelijk en dat geeft extra perspectief voor de toekomst.”

Dat aanpassen en constant opzoeken van uitdagingen is waar de twee winnaars zich treffen. Beide houden ervan nieuwe uitdagingen aan te gaan en zoeken de samenwerking met andere verenigingen in hun omgeving. Dat was al iets waarin ze zeer bedreven waren voor het winnen van de cultuurprijs en dat zal de onafhankelijke jury zeker geïnspireerd hebben beide te nomineren.

Margriet:
“Onze leden houden van variantie, of het nu figureren is in een Nederlandse film (All You need is Love), op het podium in een Duitse musical of meezingen in het grote 75-jaar bevrijdingskoor. Het is juist die uitdaging die ervoor zorgt dat we na dik vijftig jaar nog steeds volop aan de weg timmeren. Het was trouwens tijdens die laatste activiteit dat een kleine delegatie snel in de pauze van het concert naar het Cultuurhuis Edith Stein in Echt moest reizen, om de prijsuitreiking bij te wonen. We hadden er geen enkel moment bij stil gestaan dat we zouden kunnen winnen en waren dan ook enorm verrast. De prijs was voor ons naast een verrassing ook een opsteker. Koren hebben het niet makkelijk, o.a. teruglopende ledenaantallen zorgen ervoor dat je het repertoire moet blijven aanpassen. Deze prijs gaf ons het gevoel dat we op de goede weg zaten. En laten we eerlijk zijn, een beetje waardering is altijd prettig. Uiteraard zijn wij altijd op zoek naar nieuwe enthousiaste leden die samen met een leuke vriendengroep de uitdaging aan willen gaan.”

Angelique:
“Ik kan me daar helemaal bij aansluiten, de prijs was voor ons ook een grote verrassing. Zeker als je het met lijstje genomineerden van 2022 ziet, dat waren niet bepaald de minsten! Onze crew en vrijwilligers zijn nog steeds enorm trots op wat we gepresteerd hebben. Maar niet alles verliep vlekkeloos, in de nasleep van het evenement zijn we in een vervelende situatie terecht gekomen. Niet iets waar je als kleine organisatie op zit te wachten, je wilt bezig zijn met creatieve plannen en nieuwe verbindende evenementen. De cultuurprijs gaf ons een echte boost en we hebben er samen weer de schouders ondergezet . Met als resultaat een reprise van twee schitterende concertversies van ’t PASSIE verhaol. Natuurlijk weer met o.a. een groot aantal leden van Mes Amis in ons midden.”

Beide winnaars gaan nu volop een samenwerking met elkaar aan met een speciaal theaterstuk. Ze bereiden zich samen momenteel voor op het voor hen geschreven Diner-en-Beleeftheater ‘NON Fiction’.
Zo is voor ‘Mes Amis’ de rol van een hysterisch nonnenkoor weggelegd, terwijl de leden van Tiba de acterende rollen voor hun rekening nemen. De voorstellingen vinden plaats op 6 en 7 september in Nieuwstadt en op 4 en 5 oktober in Koningsbosch. De kaartverkoop hiervoor is reeds gestart.

Bij de uitreiking van de Cultuurprijs 2023 ontvangt elke genomineerde een oorkonde en de winnaar het kunstobject ‘Et Zwingelke, symbool om de winnaar zo mogelijk komend jaar aan te zetten tot extra culturele initiatieven in de directe omgeving.
Deze uitreiking vindt plaats in de thuisbasis van de winnaar Tiba van vorig jaar: het gemeenschapshuis, Millenerstraat 4a in Nieuwstadt op zondagmiddag 7 april a.s. om 14.00 uur.
Een optreden van de nieuwe muziekformatie ROOM-SERVICE brengt daarbij ook nog extra sfeer…
Iedereen, die de cultuur in Echt-Susteren een warm hart toedraagt, is daarbij natuurlijk van harte welkom!