Eerdere edities

SJARABANG 2017

De vijfde editie had als passend thema FEEST! De opening vond plaats  op 10 juni.

In 2017 het Sjarabang project tevens aangesloten bij de IKtoon campagne. Dit is een landelijke kunstcampagne in de maand juni. Overal in het land wordt kunst getoond op alle bedenkbare manieren.
Met IKtoon geven culturele instellingen, verenigingen, vakdocenten en amateurkunstenaars verspreid door Nederland een positieve impuls aan het draagvlak voor kunst en cultuur. Voor meer informatie ga naar www.iktoon.nl.

SJARABANG 2016

Op zaterdag 11 juni 2016 heeft de opening van het kunstproject Sjarabang plaatsgevonden.  Ook bij de vierde editie doen zes groepen mee.

De fietsroute kunt u hier downloaden: Sjarabang 2016
Na koffie en vlaai bij gemeenschapshuis Nieuwstadt heette BIND Cultuurcoach Monique van der Vleuten de aanwezigen welkom bij de opening. Wethouder Peter Pustjens verrichte de officiele opening. Dit jaar heeft de klankbordgroep cultuur gekozen voor het thema: “JONG!”
DSCN0233[1]    DSCN0235[1]

Stichting Tiba Nieuwstadt

Pauline, Sandra, Angelique en Roger van Stichting Tiba, hebben het thema jong passend vertaald.
Tijdens het bedenken van ons kunstwerk kwamen we vrij snel uit op een boom. Eén die het thema benadrukt. De wortels van de boom symboliseren dat de jeugd van jongs af aan al in het gemeenschapshuis komt. Ook de ouderen hebben hier een plek. De losse onderdelen op/aan de bomen geven aan dat er verschillende verenigingen en stichtingen gebruik maken van het Gemeenschapshuis. Zo krijgt JONG de volgende betekenis:
1. Jeugd  2. Ouderen  3. Nieuwstadt  4.  Gemeenschapshuis
Het schilderskunstwerk is ontstaan door samenwerking van Stichting Tiba en de jeugd van de Auvermänkes.
De ouderen van Huiskamer Plus  hebben zich spontaan ook gemeld en hebben de Bloempottentoren beschilderd (op het moment van het schilderen van de bloempotten, voelden de ouderen zich weer even JONG).
Sjarabang 2016 Nieuwstadt-06  Sjarabang 2016 Nieuwstadt-05 IMG-20160609-WA0004 2

 

Sociaal Cultuureel centrum D’n Hook Susteren

Bij jong denken we aan: vallen en opstaan, sprongsgewijze ontwikkeling, groei, talenten ontdekken, prikkelen, begeleiden, grenzen opzoeken, zelf willen, loslaten. Deze kenmerken van jong zijn ook terug te vinden bij de cursisten van Cultureel Centrum ‘D n HOOK’. Zij hebben het thema ‘JONG’ dan ook heel divers uitgewerkt:
Door een dame van de quilt/patchwork-cursus worden baby-quiltjes vervaardigd die gebruikt worden op de (neo-) natologie-afdeling van diverse ziekenhuizen.
Bij boetseren zien we onder andere kinderhoofdjes, ‘van kip tot ei tot kip’, jeugdige figuren en expressionistische figuren.
Een mooi voorbeeld is een kind dat veiligheid, bescherming bij zijn ouders zoekt.
Achter het raam van D’n Hook ziet u een kleine expositie van werken.
Sjarabang 2016 D'n Hook-BS Susteren-04           Sjarabang 2016 D'n Hook-BS Susteren-06

Basisschool In ‘t Park Susteren

De basisschool is een buur van D’n Hook. Ook hun kunstwerken zijn buren: beide hangen achter glas bij de sporthal.
Voor het kunstwerk is oud-leerkracht Math Janssen met leerlingen aan de slag gegaan. Het logo van de basisschool is twee JONGe kinderen. Enkele kinderen uit groep 8 hebben dat logo uit hout gefiguurzaagd.. Groep 6 is daarna plaatjes gaan zoeken om rondom dat logo een collage te maken van allerlei zaken die met jong te maken hebben: JONGe mensen, JONGe dieren, JONGe natuur (lente), JONGe ouderen. Een echte schilderijlijst maakt het kunstwerk af.Sjarabang 2016 D'n Hook-BS Susteren-02

Basisschool Op de Slek

Onder de kunstzinnige leiding van Sef Ter Huurne, oud-leerkracht van BS Op de Slek en kunstenaar, is dit thema in een kunstwerk verwerkt. Hierbij heeft hij zich laten inspireren door de bekende letters in Amsterdam bij het Rijksmuseum (I Amsterdam) en een Andy Warhol-project waar de school mee bezig was.
In het kunstwerk zijn enkele kernwaarden van de school te zien: SAMEN, CREATIEF en BEWEGEN. Alle 86 kinderen van de school hebben hun eigen foto ingekleurd. Verder is te zien dat creativiteit op een hoog level staat. Bewegen is uitgebeeld door oudere vormen (bijv. bokspringen) en het nieuwe bewegen (bijv. op het hooverboard).Sjarabang 2016 BS Slek-08  Sjarabang 2016 BS Slek-04  Sjarabang 2016 BS Slek-06

Jeugdfanfare St. Judocus Sint Joost

Voor het eerst doet ook Sint Joost mee met Sjarabang. Wil Hodzelmans van Fanfare St. Judocus heeft de handschoen opgepakt. Bij het thema dacht hij aan de jeugdfanfare en dat deze kuikens nog veel willen en moeten leren. 13 kinderen van de jeugdfanfare hebben ieder een kuiken aan de drinkbak vrolijk beschilderd en daarnaast een steen met hun uitleg “Jong is …” Ook kleindochter Lynn heeft een mooie steen toegevoegd aan het geheel.
Helaas is dit mooie kunstwerk begin februari door vandalisten vernield…..
Sjarabang 2016 St. Joost-06 Sjarabang 2016 St. Joost-08 Sjarabang 2016 St. Joost-07

Jongerencentrum Haaze Susteren

Sinds 15 april zijn de deuren van het jongerencentrum Haaze te Susteren geopend. Vanuit een lege ruimte moest het omgetoverd worden tot jongerencentrum. Zowel de jongeren als maatschappelijk stagiaires van het Connect College hebben meegeholpen met het verven van de binnenmuren in het jongerencentrum. 
Ook de buitenmuur zal vanaf deze zomer permanent worden geverfd. Het Sjarabang-project biedt de jongeren en de jongerenwerkers de kans om alvast een aantal ideeën uit te werken. Voor het werk gebruiken we spuitkrijt, stoepkrijt en krijtstiften.
In september is het definitieve logo permanent op de muur gezet op een donkere achtergrond.
     
Uitwerking in juni 2016                                          Uiteindelijke uitvoering in september 2016

EERDERE JAREN:
Bij de eerste editie in 2013 is het thema: Verbinding. Maar liefst 9 kernen doen mee: Echt  (dichter Jacques Graus), Roosteren (Basisschool Jan Peters), Visserweert (inwoners), Illikhoven (inwoners), Nieuwstadt (kunstenaars), Susteren (kunstenaars), Maria Hoop (Dorpsraad/CV D’n Dulle) en Slek (basisschool).
In 2014 kiezen we aansluitend bij de Heiligdomsvaart voor het thema: Wat is ons heilig? Dit jaar doen 6 groepen mee: Beeldentuin Suestra, Basisschool In ‘t Park Susteren, Asielzoekerscentrum Pey, Zij Actief in Maria Hoop, Creatief Centrum de Banderthof en basisschool de Violier te Echt.
In 2015 is het thema Vrijheid voor onze kinderen, aansluitend bij de herdenking van 70 jaar Bevrijding. Ook dit jaar doen zes groepen mee: Talenthouse Echt, Creatief Centrum de Banderthof, Basisschool de Bolleberg te Maria Hoop, Scouting Jeanne d’Arc Susteren, inwoners Susteren en Basisschool de Violier in Echt.
Een aantal van de kunstwerken zijn nog steeds te bezichtigen:

Echt
2014: Kunstenares en leerkracht Marie-Louise Cretskens heeft met verschillende kinderen van basisschool de Violier (Julianastraat 33, Echt) gewerkt aan hun kunstwerk. Voor hen is “Samenwerking” het hoogste goed. Vrolijke palen die kinderen voorstellen in verschillende maten en kleuren, staan bij elkaar om te benadrukken dat iedereen kan samenwerken en dat je daar energie van krijgt.

2015: Ook dit jaar doet basisschool de Violier (Julianastraat 33, Echt) mee. Vrijheid, je vrij voelen wordt zeer belangrijk gevonden op school. De kinderen van groep 5, 7 en 8 hebben met hulp van juf Marie-Louise Cretskens gewerkt aan een 12 meter lang schilderij. Dit laat kinderen van verschillende grootte en rassen zien. Ze zijn heel vrolijk en blij, spelen, springen, schommelen, blazen bellen, springtouwen, hoepelen enz. gezellig bij elkaar. Ze voelen zich vrij en veilig. Laten we hopen dat onze kinderen een toekomst vol vrijheid tegemoet gaan.

2015: De jongeren (12-24 jaar) van Talenthouse Echt (Diepstraat 3C) hebben een ‘muurschildering’ tegen de fietsenstalling van het jongerencentrum in graffiti-style gemaakt. Gekozen is voor het woord ‘Freedom’ en om het woord op te delen in puzzelstukken. De jongeren gaven aan dat vrijheid iets is waar je aan moet bouwen, en dat het voor iedereen anders is. De losse puzzelstukken symboliseren het feit dat niet iedereen deel uit maakt van de vrijheid zoals wij die ervaren. Ook jongeren van het asielzoekerscentrum hebben hun steentje hieraan bijgedragen, wat de lading van vrijheid nogmaals benadrukt.

 

Roosteren
2013: Langs de speelplaats van de basisschool Jan Peters (Eyckholtstraat 7) is een grote muurschildering gezet. De kinderen hebben allerlei dieren getekend, en lokale kunstenares (en moeder) Bianca van Luxzenburg heeft daar een mooi ontwerp van gemaakt met de natuur als verbinding. Te bezichtigen tijdens openingstijden school.

Visserweert
2013: De keermuur in Visserweert is DE ontmoetingsplek voor de inwoners. Velen hebben meegeholpen het kunstwerk te bedenken en uit te voeren: 11 prachtige keramieken vissen en 2 gedichten die uiting geven aan de spirit van Visserweert. In april 2017 verwijderd door de makers.

Susteren
2013: Lokale kunstenaars Hay Dukers en Huib Heijnen (van de St. Kunstmarkt Susteren) hebben een ouderwetse fietser gemaakt van metaal. De fiets als verbinding tussen de kernen, de fietser met verrekijker om ook de verder weg gelegen kernen goed te kunnen zien. Het staat aan de overkant van het bruggetje langs de Rode Beek.

2014: Stichting Beeldentuin Suestra heeft aan de achterkant van Ontmoetingscentrum ‘t Stift (Salvatorplein) vier grote foto’s opgehangen ter extra aankleding van de beeldentuin. Deze geven een beeld van de opgravingen die in de negentiger jaren op het Salvatorplein bij de Amelbergabasiliek zijn gedaan.

2015: Susteren meende in september 1944 op zeer korte termijn bevrijd te worden door de geallieerden. De Amerikanen stonden immers met hun tanks al aan de Vloedgraaf, een van de beken in Susteren.
Echter men hield halt. En zodoende werd Susteren gedurende enige maanden frontgebied. Onder meer evacuatie en vele granaten van de geallieerden maakten het leven van Susterenaren tot een hel. Toen de bevrijding in januari 1945 eindelijk een feit was, bleek deze een zware tol geëist te hebben: Susteren was verwoest en de Susterenaar berooid.
Piet Zits heeft dit gebeuren proberen te vangen in zijn gedicht Vrijheid. Sjeng Custers, Huib Heijnen en Wil Schulpen hebben er dit kunstwerk van gemaakt. Bij de opening heeft de weduwe van Piet Zits het gedicht voorgedragen.

Meer foto’ s van eerdere jaren ( ook van de inmiddels verdwenen kunstwerken) kunt u vinden op de Facebookpagina van BIND cultuurcoach Monique van der Vleuten.