Programma Open Monumentendag zondag 11 september 2016

 

Open Monumentendag 2016 heeft als landelijk thema “Iconen en symbolen”. Beelden en tekens met een bijzondere, extra betekenis. In monumenten zijn ze overal zichtbaar: van binnen en van buiten, in ornamenten, reliëfs, schilderingen en ramen. Monumenten zelf kunnen ook een iconische waarde hebben in het landschap of in de stad, zoals molens, kerktorens, stadhuizen en kastelen.

Het Comité Open Monumentendag in de gemeente Echt-Susteren heeft dit jaar haar activiteiten geconcentreerd rondom de H. Landricuskerk in Echt. In nauwe samenwerking met de stadsgidsen vinden er een drietal rondleidingen plaats: in de Landricuskerk, op het ernaast gelegen kerkhof en in de oude kern van Echt.

De eerste rondleidingen starten om 11.30 uur. Vervolgens telkens om 12.30 uur, om 13.30 uur en om 14.30 uur (alléén oude kern en kerkhof)!

Het Comité Open Monumentendag in Echt-Susteren heeft daarnaast nog een aantal andere activiteiten geprogrammeerd:

10.00 uur: Carillon Echt geit Limburgs

In de Gooj kamer aan de Plats 1 in Echt wordt het startsein gegeven om voortaan vanaf het carillon Limburgse klanken te laten horen Echtenaar. Henk Hover heeft via een Facebook opgeroepen om titels van Limburgse liedjes aan te dragen. In samenwerking met de Veldeke – Krink Ech zijn een aantal liedjes uitgekozen en deze zijn bewerkt voor het Echter carillon door beiaardier Frank Steijns.

10.30 uur: Officiële opening in de gemeente Echt-Susteren.

In aanwezigheid van de wethouders Peter Pustjens en Jos Wackers zal Open Monumentendag 2016 officieel worden geopend in de Gooj kamer van het Museum van de Vrouw aan de Plats 1 in Echt. Aansluitend wordt ook de winnaar van de Fotowedstrijd Open Monumentendag bekendgemaakt.

11.30 uur: Start rondleidingen H. Landricuskerk, begraafplaats en centrum Echt.

Alle rondleidingen starten vanaf het verzamelpunt Plats 1 in Echt.

11.30 uur – 14.30 uur : Fotopuzzeltocht voor de jeugd.

Kinderen kunnen op eigen gelegenheid onder begeleiding van hun ouders/verzorgers deelnemen aan een fotopuzzeltocht.

13.30 & 14.30 uur: Kinderworkshop orgel “Wegwijs in de wereld van het orgel”.

Op de bovenverdieping wordt op speelse wijze de werking van het orgel uitgelegd.

14.30 uur: Orgelconcert in de H. Landricuskerk door organist Jan Sevriens.

De rondleiding op dit tijdstip voor de kerk komt hierdoor te vervallen.

15.30 uur: Afsluiting Open Monumentendag 2016.

Deelname is gratis!